Cesta do dánského Skagenu

Už předešlý článek ze seriálu „Česká postcrosserka v Norsku“, který vám vyprávím prostřednictvím tohoto blogu, byl o mé první plavbě z Norska na sever Dánska. Tahle moje námořní výprava však nebyla jediná. Plula jsem ještě jednou, se svými přáteli, kdy naším cílem bylo ke konci března vyrazit do Dánska na celý den a podívat se i někam dál než jen do Hirtshalsu.

DSCN4369

 Dánské poštovní schránky (foto)

Naše cesta začala již brzo ráno, a to i přes nepříznivé povětrnostní podmínky. Loď se houpala ještě divočeji než posledně, a tak jsem pro jistotu celou cestu ležela hezky na gauči poblíž jednoho baru a raději se nikam dál po palubě lodi nevydávala. Po cestě ostatní přišli s tím, že chtějí jet stopem, a tak mi nezbývalo nic jiného než se přizpůsobit, přestože se mi tento způsob dopravy příliš nezamlouvá. V plánu bylo stopovat z Hirtshalsu do zhruba 50 km vzdáleného Skagenu. Kvůli silnému větru trajekt doplul do Dánska o hodinu později, a tak nám zbylo zhruba 11 hodin na celý výlet. Rozdělili jsme se na dvě skupinky, tři holky a ve druhé holka a kluk. Takto mi to přišlo celkem bezpečné. Při stopování se nám hodily na trajektu vyrobené cedule s nápisy příslušných měst, ale ještě před tím jsme vyrazili po silnici, abychom si našli místo, kde je možné zastavit nějaká ta auta.

Danmark

 Plán naší cesty

Dostat se do Skagenu nám trvalo asi tak tři hodiny. Naše skupinka se svezla dohromady třemi auty a po cestě jsme zjistili, že je stopování v Dánsku ilegální. Druhá skupinka nemohla dlouho sehnat nikoho, kdo by je svezl. Po více než hodině je však nakonec nabral nějaký dobrák a dopravil rovnou do Skagenu. Místní „domorodci“ nám pak poradili kudy do středu města, kde jsme našli i informační centrum, ve kterém byly k zakoupení pohledy!

DSCN5286

Taky jsme si sehnali mapu a poptali se na cestu k té slavné pláži, na jejímž výběžku se slévá Severní a Baltské moře. Pán na informacích neměl zřejmě úplně dobrý odhad a řekl nám, že pláž je tak 2 km daleko. Nicméně naše putování na pláž trvalo asi tak hodinu a čtvrt proti větru po nekonečné dánské rovině.

DSCN4405

 Nekonečná dánská krajina a najednou maják (foto)

Už mě vážně popadl strach, že nemáme šanci stihnout poslední vlak, kterým jsem si umínila jet, protože spoléhat na to, zda nás někdo milostivě sveze tak, abychom stihli náš trajekt, jsem opravdu nechtěla. Nakonec nám naše velmi rychlé turistické tempo pomohlo dorazit do cíle. Přestože počasí nebylo ideální, to místo bylo úžasné.

DSCN4424

Pláž ve Skagenu na konci března (foto)

DSCN5290

Letní pohled na Skagen

Neustále jsem fotila pláž, mořské vlny, kamínky, byla jsem z toho unešená! Nejhebčí písek a nejkulatější kamínky! Cesta zpátky nám, možná díky větru v zádech, trvala jen 45 minut, a tak jsme dorazili ještě 10 minut před odjezdem, abychom stihli zjistit, že se nedá koupit lístek na vlak u pokladny, tak jako je zvykem tady v Čechách. Nicméně v přistaveném vlaku stál jakýsi automat, a tak jsme zadoufali, že si jízdenku koupíme tam. To, že je automat pouze na Dánské koruny, nikoliv na platební karty, nám bylo jasné až ve chvíli, kdy měl vlak odjet, a tak jsem poprvé v životě jela tímto dopravním prostředkem na černo. Nojo, když dobrodružství, tak pořádné, že? Nicméně nám „domorodý“ Dán řekl, že v podobných lokálkách kontrolují jízdenky zřídkakdy, a tak jsme to prostě riskli.

DSCN5294

Příležitost koupit si jízdenku se nám naskytla až v přestupní stanici ve Frederikshavnu, kde šlo konečně zaplatit lístek z automatu platební kartou. Na celém nádraží nebyla ani jedna pokladna a ani jeden nádražák, vylidněno. V nádražní hale byl pouze obchod s potravinami – co jiného bychom taky měli od nádražní haly chtít? Asi jsme z těch Čech rozmazlení, nebo co 🙂 Tahle zkušenost pro mě byla dost zajímavá. Hned mne napadla představa budoucnosti, kde vám nikdo nepomůže, neporadí a všude okolo budou jen stroje – automaty, které se mohou kdykoliv rozbít, nebo jinak zbláznit, a člověk zůstane úplně na pospas. Každopádně vše dopadlo dobře a my jsme se vrátili včas a celí, plni dojmů z celého dne. Taky se nám podařilo nezapomenout na zpáteční cestě nakoupit, abychom měli v Norsku do června co jíst 🙂

Máte také nějaké zajímavé zkušenosti s cestováním v zahraničí? 🙂

Další články: