Dubnová emise známek

MS v ledním hokeji

Čas je k nezastavení, Mistrovství světa v ledním hokeji je již v plném proudu, a nejen pro sportovní fanoušky vyšla příležitostná známka, která by se dala trefně popsat slovem „hokejky“. V prodeji je již od 15.4. a hodnotu má 30 Kč.

Každá hokejka představuje stát, který zvládl na MS svůj tým vyslat. 🙂

Známka není nijak velká, přesně 4 x 2,3 cm, takže s ní nebude mít problém pohled a ani obálka. 🙂  Při psaní článků o nových emisích jsem se ještě nesetkala, aby autorem návrhu byla žena a navíc ještě studentka. Její jméno je Kateřina Podoláková a myslím, že toto je pro ni opravdu dobrý kariérní start. 🙂 Celkový náklad je 750 tis. ks známek a tisk proběhl klasicky přes plnobarevný ofset.

Obálek prvního dne vydání bylo vydáno o poznání méně – 3 800 ks, a navíc se u nich také bavíme o vyšší ceně. Pořídit jednu lze za 41 Kč a je k dostání rovnou i s příležitostným razítkem, které, pokud jste to nepoznali, má být kresleným hokejovým štítem. Motiv rukavic vznikl opět rukou Kateřiny a pan Václav Fajt se ujal jejich rytiny.

Hokejistické rukavice v linkách – přesně takto jsou zobrazeny na příležitostných obálkách. 🙂

Tradičně je vydáván i list s nalepenou poštovní známkou (tzv. nálepní list – NL), který seženete za 32 Kč. Ve spodní části vlevo je označen letopočtem, vpravo zase pořadovým číslem.

Nálepní list doplňuje sérii a samozřejmě nesmí chybět v naší galerii. 🙂

Přidáme také krátké info o mistrovství, jinak bychom určitě měli výčitky svědomí. 🙂  Od 1. května se postupně utká 16 týmů o titul na již 79. mistrovství světa v ledním hokeji, které letos hostí Česká republika. Náš tým se také účastní, tak musíme pořádně fandit! 🙂 MS se v Praze bude konat již po desáté (1933, 1938, 1947, 1959, 1972, 1978, 1985, 1992 a 2004), takže kdo nestihne usednout v tribuně, má naději, že se ještě někdy v ČR pořádat bude. 🙂

Chomutov – VI. českoněmecká filatelistická výstava

Další krasavice, tentokrát s Chomutovem, vyšla také 15.4., a jako každá jiná známka se pojí se zajímavým příběhem.

Příležitostná poštovní známka k VI. českoněmecké filatelistické výstavě aneb Chomutov poprvé na známce

Město Chomutov je známo již téměř osm set let a oplývá bohatým společenským, kulturním i sportovním životem. Nechce se tudíž ani věřit, že mu je místo na známce věnováno úplně poprvé. Měl štěstí i díky tomu, že letos 6. – 10. května hostí VI. mezinárodní filatelistickou výstavu Euregio Egrensis. Malby se ujala chomutovská malířka a grafička Marie Svobodová (hurá, další žena :)), která  krásně zachytila místní dva kostely – velký jezuitský kostel sv. Ignáce od Carla Luraga a menší, původní starší kostel, nynější budovu městské výstavní galerie „Špejchar“, ve které bude i zmíněná výstava.  Rytcem známky i všech souvisejících obrázků je pak Ľubomír Žálec z Bratislavy, který prý českou známku ještě neryl. 🙂 Metoda tisku zní opravdu zajímavě – rotační ocelotisk v barvě černé kombinovaný tříbarevným hlubotiskem v barvě tmavě hnědé, světle hnědé a fialové.

Známka s rozměry 2,3 x 4 cm a cenou 25 Kč, byla vydána jako tiskový list i jako známkový sešit s 8 známkami a dvěma různými kupóny, jejichž fotka však nešla nikde najít.  Tak vám je přiblížíme alespoň slovně – na prvním kuponu je městské divadlo, na druhém chomutovský „špalíček“ neboli Café rouge jako součást radničního komplexu. Sešitek pak zdobí kostel sv. Ignáce a městská galerie „Špejchar“.

3700 ks obálek prvního dne, jako vždy i s příležitostným razítkem, bylo vydáno společně se známkou a jedna se prodává za 39 Kč. I této kresbě vdechla život paní Svobodová, a vyobrazuje dům čp. 4 na náměstí, který byl zván stará radnice či solnice, a někdy stará fara.

First Day Cover v historickém duchu. 🙂

Příležitostné razítko s datem 15.4. je ve tvaru archaicky zobrazeného písmene „C“, které popravdě písmeno „Ch“, počáteční písmeno názvu města, nese. Světlo světa spatřilo ještě jedno razítko, s datem 16.4., které se rozdávalo ten den, kdy se pořádal i její křest.

Chomutov poprvé na známce – razítko je také povedené. 🙂

Ještě nesmíme zapomenout také na nálepní list, kde kromě nalepené známky a otisku razítka jsou také uvedena jména autorů podílejících se na výrobě známky. Jeho cena je 27 Kč.

I nálepní list může svým zpracováním oslovit.

Bob a Bobek – zimní a letní

A konečně vyskočily z klobouku 29.4. i známky se sportujícím Bobem a Bobkem! Tyto šprýmaře a dobrodruhy důvěrně téměř všichni z oblíbeného večerníčku známe, a i když mu je téměř již 40 let, tak vůbec nestárne.

Bob a Bobek sportuje – v zimě i v létě. 🙂

Fotka výše naznačuje, že se známky prodávají jako známkový sešitek, který obsahuje 10 známek v A, nebo chcete-li 13 Kč, hodnotě. Na polovině z nich je Bob a Bobek s hokejovou výbavou na ledě a druhá zobrazuje Boba a Bobka v létě s člunem.

Králíci z klobouku to umí i s hokejkou. 🙂

Bob a Bobek při prožívání dobrodružství na vodě.

Boba a Bobka od počátku vysílání kreslil Vladimír Jiránek, na grafické podobě známek se však podílel i jeho pokračovatel – Alex Dowis. Známky o rozměru 3 x 2,3 cm se tiskly plnobarevným ofsetem a jelikož jsou samolepící, tak se dají opravdu snadno použít.

I vydání těchto známek je doprovázeno vydáním FDC s příležitostným razítkem,  kdy obě varianty – zimní i letní – vyšly v nákladu 3 800 ks s cenou 27 Kč za jeden kus.

Obálka prvního dne – zimní verze.

Obálka prvního dne – letní verze.

A aby toho nebylo málo na ukázku, tak i k těmto známkám vyšly nálepní listy za 15 Kč/ks, opět v zimní i letní verzi, které kromě známky a razítka nesou i  jména autorů, kteří se podíleli na tvorbě grafického návrhu.

Představení zimní známky a jejích autorů na nálepním listu.

Ani letní známka nezůstala pozadu a dočkala se svého nálepního listu. 🙂

Tentokrát bylo shrnutí trochu delší, ale myslíme si, že o to hezčí. 🙂 Svoje postřehy ohledně nových známek určitě můžete zanechat v komentáři, budeme moc rádi. 🙂

Další články: