Tvorba vlastních pohlednic – Etegami

Na oficiálním blogu se to zajímavými články jen hemží, tak proč čas od času nějaký nepřeložit. 🙂  Ke konci dubna jeden z nich představil uživatelku z Japonska – Debbie, která žije ve městě Hokkaido a profesně se věnuje překladatelství. Ve světě Postcrossingu vystupuje pod přezdívkou dosankodebbie a téměř celá galerie pohlednic, které odeslala, jsou její vlastní výtvory. Neváhejte, a pojďte se seznámit s metodou japonského lidového umění Etegami, které se Debbie věnuje již přes 10 let, a díky posílání pohlednic s ní seznamuje celý svět.  🙂

Magnolie

 místo dezertu se pojďme zahledět na květy mangolií

Etegami je složenina slov e = obrázek a tegami = dopis nebo zpráva. Jedná se o jednoduché kresby z každodenního života, doplněné několika slovy, které malbu vhodně doplňují. Původně se tyto obrázky posílaly přátelům či rodině, ale proč někoho nepotěšit i přes Postcrossing? 🙂

AcornCaps

 prázdné hnízdo

Anu, autorku původního článku, která se zároveň stará o chod postcrossing.com, zaujaly tyto ilustrace díky jejich kráse a jednoduchosti. Při dalším pátrání po tomto druhu umění a jeho filosofi, pak objevila, že se v nich skrývá i velké poselství. Rozhodla se proto Debbie oslovit s nabídkou rozhovoru, která souhlasila, a my se tak mohli pustit také do jeho překladu. 🙂

Rozhovor s Debbie

Kdy jste začala s etagami? Co vás přivedlo k tomuto umění?

Poprvé jsem etagami vytvořila v roce 2000. Již od dětství jsem vyráběla své vlastní vánoční a novoroční přání, a zdobila je motivy z vyřezaných dřevěných destiček, které jsem na papír otiskla, a metodou chigiri-e, což je vlastně japonská koláž vytvořená z natrhaných papírů. Obě techniky jsou však velmi pracné pokud se jim chcete denně věnovat.

Vyrostla jsem v rodině, která byla velmi umělecky založená, ale já se nejdříve zamilovala do slov. Proto mi etagami kombinací obrázků a slov perfektně sedí. Nástroje potřebné pro tvorbu jsou poměrně jednoduché a dají se i snadno skladovat. Já mám ty svoje uložené v malé krabici, takže je mohu kdykoliv, když mám 15 minut volného času, rozložit na kuchyňský stůl nebo do rohu pracovního stolu, a malovat. 15 minut je takový průměrný čas za který vytvořím jedno etagami.

Láska není všechno. (ale je dostačující.)

Odkud čerpáte pro vaše pohlednice inspiraci?

Vždy, když se podívám do lednice nebo na zahradu, objevím nějaký motiv, který souvisí s daným obdobím. Ať jde již o jablko, fazole, pampelišku, list stromu, vrabce, hrneček kávy nebo lehce zrezivělou nádrž s petrolejem. Etegami je nejhezčí když zobrazuje jednu věc představující danou sezónu, která je zachycená pár neokázalými tahy s minimem barvy. V porovnání s nejtradičnějšími japonskými druhy umění, má etagami jen pár pravidel (dobré etagami nejsou dokonalé kresby; kreslí se bez přípravy a načrtnutí a neexistuje žádný představitel, který by udával směr tohoto umění, kromě samotné přírody), a trochu podivné malby začátečníků a dětí jsou ceněny více než vypilované kresby.

Pečlivě si rozmysli, která slova vyslovíš.  Říkej jen ta milá a sladká; Nikdy totiž nevíš kdy přijde den, kdy některé z nich sám okusíš.

Dokážete říct, kolik jste již vytvořila etagami pohlednic?

V ideálním případě by každé etagami, které pošlu, mělo být ručně malovaný originál, ale v poslední době se můj seznam příjemců dosti rozšířil, takže v případě, že nemohu zaslat všem originální kresbu, nechám občas mé obrázky vytisknout. Za rok se mi podaří vytvořit nejméně 800 originálních pohlednic. Pokud k nim připočtete ty vytisknuté, tak vám vyjde, že každý rok rozešlu okolo 1 000 etagami pohlednic.

BlueKitten

 zvědavost nemůže být nečinná

Komu ještě kromě postcrosserů posíláte etagami pohlednice?

Ačkoliv se s etagami pojí potěšení z výměny pohlednic, přijde mi lepší poslat takovýto pohled někomu, kdo nemůže zaslat nic na oplátku. Každé pondělí jsem si vyhradila čas a vyráběla etagami pro ty, kteří zůstávají doma nebo v nemocnici kvůli své nemoci, a také pro lidi, kteří trpí depresí nebo jsou nějakým způsobem postiženi a je pro ně obtížné zaslat psaní.  Hodně to pro mne znamená a jsme opravdu vděčná, že se mohu touto cestou sblížit a setkávat s lidmi, protože mne samotné nohy již neslouží tak jako dřív, a zůstávám díky tomu většinu času doma.

Pokud vás etegami zaujalo, můžete se podívat na Debbiin blog, který píše v angličtině a jejími kresbami se tam opravdu pokocháte. 🙂

Zdroje:

https://www.postcrossing.com/blog/2015/04/21/debbie-s-etegami-cards

http://etegamibydosankodebbie.blogspot.co.uk/

Další články: