Květnová emise známek

Na květnovou emisi známek se nepochybně těšili fanoušci Merkuru ale třeba i vláčků. V květnu na známkách vyšla stavebnice Merkur a známka ke 130. výročí Moldavské dráhy, později také Hans von Aachen – Hlava dívky a z památek také Největší hradní zřícenina v ČR – Rabí. Pojďme se tedy podívat na tuto pestrou emisi 🙂

Evropa: Hračky – stavebnice Merkur

Příležitostná poštovní známka určená pro Evropu: Hračky – stavebnice Merkur vyšla 6. 5. 2015. Její hodnota je jak jinak 25 Kč a vyšla na tiskových listech po 6 kusech v barevném ofsetu.  Její rozměry jsou 33 x 33 mm, autorem výtvarného návrhu je Pavel Sivka.

image_4215

Evropa: Hračky – stavebnice MERKUR

Na známce najdete kolejový jeřáb sestavený z barevných dílků stavebnice Merkur a v okolí obrysy dalších dílů stavebnice. A že jste už hračky viděli i na zahraničních známkách? No ano, PostEurop – asociace veřejných evropských poštovních operátorů totiž vyhlásila společným tématem známky EUROPA pro letošní rok právě hračky.

Pro Českou republiku byla tedy vybraná legendární kovová stavebnice Merkur, jedna z nejznámějších hraček vyráběná na našem území, která se proslavila po celém světě. Základem stavebnice jsou pásy a profily různých rozměrů z lakovaného plechu, do kterých byla vyvrtána síť otvorů. Tak je možné dílky spojit šroubky a matičkami. Stavebnice obsahuje také další součástky, jako jsou hřídele, různá ozubená i neozubená kola, ve vybraných sadách byly ale k nalezení i různé kladky, buldozerové pásy, nebo i elektromotorky. Z Merkuru je možné postavit různé realistické konstrukce a stroje. Proto asi nikoho nepřekvapí, že variabilita a neomezenost použití umožňuje dětem rozšiřovat jejich fantazii, zručnost a kreativitu.

image_4240

Příležitostné razítko s obrázkem čtyřkolkového vozítka

image_4227

FDC – obálka prvního vydání

Dále byl vydán také nálepní list – tyto listy se vydávají společně se známkou stejné emise. Kromě nalepené známky a otisku razítka jsou zde také uvedena jména autorů podílejících se na výrobě známky.

image_4233

Nálepní list

Zdroj: Česká pošta, anglická verze pro šíření informací zahraničním postcrosserům 🙂

Technické památky: 130 let Moldavské dráhy

Příležitostná poštovní známka, která taktéž vyšla 6. 5., byla nazvána Technické památky: 130 let Moldavské dráhy. Má hodnotu 13 Kč a byla vytištěna pomocí rotačního ocelotisku v černé barvě na tiskových listech o 30 kusech v rozměru známky 40 x 23 mm. Výtvarný návrh provedl Adolf Absolon a autorem rytiny je Martin Srb.

Tato krásná černobílá známka vyobrazuje vlak s lokomotivou Louny na nádraží v Dubí (dřív Ober – Eichwald). Jako předlohu výtvarník použil dobovou fotografii z roku 1884.

image_4226

130 let Moldavské dráhy

Jen tak pro zajímavost: Moldavská horská dráha, známá také jako Krušnohorská železnice či Teplický „Semmering“ je železniční trať, která spojuje Most s Moldavou v Krušných horách. Svého času vedla až do saského Freibergu. Přestože postupem času ztratila mezinárodní význam, patří stále k nejkrásnějším lokálkám u nás.

Známka byla vydána v úpravě tiskového listu i známkového sešitku s 8 známkami a 2 x 2 různými kupóny.

Zdroj a více informací: Česká pošta

Pražský hrad: Hans von Aachen – Hlava dívky

Ke konci května, přesněji 27. 5. 2015 vyšla další příležitostná poštovní známka. Jedná se o Pražský hrad: Hans von Aachen – Hlava dívky. Hodnota této známky je 34 Kč, nachází se na tiskových listech o 4 kusech a její rozměry jsou 40 x 50 mm, vytištěna byla ocelostiskem z plochých desek v barvách černé, červené, orkové, hnědé a modré. Rytinu vytvořil Miloš Ondráček.

image_4241

Hans von Aachen – Hlava dívky

Známka zobrazuje obraz německého malíře Aachena namalovaný kolem roku 1600. Tento obraz je k nalezení v expozici Obrazárny Pražského hradu. Autor vyniká osobitým stylem, který je založený především na portrétním mistrovství. Jako vynikající kreslíř a malíř se suverénním rukopisem byl mistrem elegantních postav a tvůrcem oblíbených žánrových scén, v portrétech dokázal vystihnout více než jen fyzickou podobu.

Se známkou byla vydána i obálka prvního vydání včetně příležitostného poštovního razítka. V obrazové části obálky, stejně tak jako na razítku je detail z obrazu Minerva uvádí Apollona. Obálka je vytištěna ocelotiskem z plochy v barvě hnědé.

image_4249

FDC – obálka prvního vydání

Zdroj a více informací: Česká pošta

Krása naší vlasti: Největší hradní zřícenina v ČR – Rabí

Další novinkou vydanou 27. 5. 2015 je známka Krásy naší vlasti: Největší hradní zřícenina v ČR – Rabí. Známka v hodnotě 17 Kč vyšla v rozměru 40 x 26 mm na tiskových listech po 8 kusech, vytištěna je ocelotiskem z plochy desek v barvách žluté, modré, červené, zelené a černé. Výtvarný návrh vytvořil Adolf Absolon a autorem rytiny je Martin Srb.

image_4242

Zřícenina hradu Rabí

Námětem byl pohled na hrad Rabí od východu, který poskytuje pohled na rozsáhlou hradní zříceninu v celé délce 170 m. Nejstarší je hlavní obytná věž a také kostel Nejsvětější Trojice v podhradí. Naopak nejmladší  z konce 14. století je vnější opevnění, do kterého byla zabudována tzv. Třetí brána.

Se známkou byla vydána obálka prvního dne a příležitostné poštovní razítko. V obrazové části obálky je tzv. Třetí brána. Obálka je vytištěna ocelotiskem z plochy v barvě černozelené. Do razítka byl použit erb pánů z Rýzmberka, kteří se nejvýznamněji zapsali do historie hradu.

image_4252

FDC – obálka prvního vydání

Zdroj a více informací: Česká pošta

 Co říkáte na známky a které si koupíte? Mně osobně se moc líbí Merkur a už ho mám objednaný 🙂 Ale nevím, co bych si počala se známkou v hodnotě 34 Kč. Máte nějaké tipy? 🙂

Další články: