Červnová emise známek

Od 17. 6. 2015 si můžeme na poštách, PostShopech nebo třeba v e-shopu České pošty nakoupit novou známku Osobnosti: Mistr Jan Hus, která se podle mého názoru moc povedla možná i proto, že byla vytištěna plnokrevným ofsetem s liniovou kresbou, a působí tak na známku v hodnotě 13 Kč celkem neobyčejně. Rozměry známky jsou 23 x 40 mm a výtvarný návrh byl svěřen do rukou Vladimíra Suchánka.

image_4243

Mistr Jan Hus

Na známce samozřejmě nenajdeme nikoho jiného než samotného Mistra Jana Husa, významného teologa, kazatele a středověkého církevního reformátora, který se narodil kolem roku 1370 a zemřel 6. července 1415 v Kostnici. Na tento den pak, jak jistě víte, připadá státní svátek.

Jan Hus studoval a později i vyučoval na pražské univerzitě, kde byl zvolen děkanem filozofické fakulty a později i rektorem. Kázal také v Betlémské kapli, ve svých pracích kritizoval katolickou církev nebo i křížové výpravy. Jan Hus je považován za jednoho z nejvýznamnějších Čechů.

image_4288

Obálka prvního dne

Se známkou byla vydána jako tradičně i obálka prvního dne společně s příležitostným poštovním razítkem. V obrazové části obálky je fragment ze středověkého dřevořezu upálení Mistra Jana Husa. Obálka je tištěna ofesetem v barvě černé. Na razítku najdeme gotické písmeno H. Dále byl vydán nálepní list, který je možné zakoupit za 15 Kč.

image_4293

Nálepní list

Zdroj: Česká pošta

Vyšlete tuto známku do zahraničí? Přemýšlela jsem, že bych ji zkombinovala s podobnou hezky barevnou známkou NĚŽNÁ v hodnotě 10 Kč, kterou jsem si teď nedávno objednala a doplnila známkou o hodnotě 2 Kč. Možná by se hodila i Markéta Lazarová rovněž za 10 Kč. Nebo by šly známky pojmout z hlediska učenců a přidat Jana Amose Komenského. Co myslíte?

image_136

NĚŽNÁ – filmový plakát 1970

image_135

Marketa Lazarová – filmový plakát 1966

image_328

J. A. Komenský

Máte už nějaké plány na kombinace? Vaše nápady jsou více než vítané! 🙂

Další varianty nejrůznějších kombinací známek naleznete, nebo můžete přidávat na postcrossingovém fóru, takže pokud tam ještě nejste, honem se tam přihlaste! 🙂

Další články: