Prosincová emise známek 2015

Prosincová emise známek je ve znamení umění, tři známky jsou totiž ze série Umělecká díla na známkách. Fanoušky postcrossingu ale jistě potěší poštovně laděná známka Poštovnictví v dobové fresce, za niž si ale budeme muset připlatit víc, než bychom možná chtěli. Jedná se totiž o písmenkovou známku – Z, která se prodává za 30 Kč. Nebudu ale předbíhat, pojďme se podívat, co si můžeme koupit nového na Poštách, v PostShopech nebo třeba na internetu od 16. 12. 2015.

Umělecká díla na známkách: Antonín Strnadel

Umělecká díla na známkách: Antonín Strnadel je příležitostná poštovní známka v hodnotě 27 Kč, která je vyhotovena  pětibarevným ocelotiskem z plochých desek v barvě okrové, žluté, červené, modré a černé na tiskové listy po 4 ks, kde má jeden kus rozměry 40 x 50 mm. Výtvarný návrh se připisuje samozřejmě Antonínu Strnadelovi na jehož práci navázal Pavel Kovářík, který je i autorem rytiny.

image_4467

Nevěsta, 1960

Antonín Strnadel (1910 – 1975) byl významným malířem, grafikem a ilustrátorem. Motivem známky je jeho knižní ilustrace – Nevěsta z roku 1960. Strnadel čerpal inspiraci z folklóru rodného Valašska, častými motivy jeho maleb byly valašské lidové stavby, interiéry ale také pastýři a jejich život na salaši.

Zdroj: Česká pošta

Umělecká díla na známkách: Bohumír Matal

Další umělecké dílo je od Bohumíra Matala. Tato příležitostná poštovní známka má hodnotu 30 Kč a jelikož se jedná o stejnou sérii jako u Nevěsty, má známka tytéž rozměry 40 x 50 mm a je rovněž vytištěna po 4 kusech na tiskovém listě pomocí čtyřbarevného ocelotisku z plochých desek v barvě žluté, červené, modré a červenohnědé. Jak již název napovídá bylo využito díla Bohumíra Matala a výtvarným návrhem navázal Václav Fajt, který taktéž připravil rytinu.

image_4469

Sedící, 1957

Obraz na známce se nazývá Sedící, Bohumír Matal (1922 – 1988) jej vytvořil v roce 1957. Tento český malíř patřil mezi významné představitele brněnské poválečné malby 20. století. Jeho častými motivy byly člověk a město, civilizace a indrustializace.

Zdroj: Česká pošta

Umělecká díla na známkách: Karel Nepraš

A do třetice je tu umělecké dílo, tentokrát je autorem Karel Nepraš, výtvarný návrh a rytinu pak připravil Martin Srb. Tato příležitostná poštovní známka má opět o něco vyšší hodnotu: 34 Kč a opět rozměry 50 x 40 mm jako celá série. Vytištěna je ocelostiskem z ploché desky v barvě černé kombinovaný plnobarevným ofsetem.

image_4471

Velký dialog, 1966

Na známce je vyobrazen Velký dialog z roku 1966, jehož autorem je Karel Nepraš (1932 – 2002) – významný český sochař, kreslíř, grafit a profesor Akademie výtvarných umění v Praze. Proslavily ho především jeho plastiky – červené bytosti sršící ironií a sarkasmem, na jejichž výrobu použil kovových trubek, hadic, šroubů nebo části cyklistických kol. Jeho dílo je možné nalézt v Praze na Prokopově náměstí, nebo na Žižkově, kde stojí velmi osobitá jezdecká socha českého spisovatele Jaroslava Haška.

Zdroj: Česká pošta

Poštovnictví v dobové fresce – Z

Na závěr prosincové emise je tu tématicky laděná známka Poštovnictví v dobové fresce – Z. Jedná se o výplatní písmenovou známku pro přítisky, kterou je zatím možné zakoupit za 30 Kč a která slouží pro posílání do zahraničí letecky, tedy prioritně. Známka o rozměrech 23 x 30 mm je tištěna plnobarevným ofsetem, na tiskové listy o 9 kusech známek, které jsou obklopeny 12 kupony. Část nákladu je vytištěna s prázdnými kupony, na něj je možné na přání zákazníka zhotovit přítisky. Výtvarný návrh je z dílky Petra a Pavla Hronových.

image_4473

Poštovnictví

Známka vyobrazuje detail poštovního doručovatele z fresky ze zdi haly dvorany Hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze. Na kuponech je vyobrazen detail sochy z fresky, nebo motivy dámy a pána s dopisem.

image_4474

Celý arch známek

Zdroj: Česká pošta

Další články: